.vc_custom_1542895585002{padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;}

Ματίνα Τριανταφύλλου

14 Μαρτίου 2019

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Απόκριες στη Νάουσα: Μια εμπείρια που πρέπει να ζήσεις!

Φέτος την Κυριακή των Απόκρεων βρεθήκαμε στη Νάουσα Ημαθίας, ορεινή πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Εδώ κάθε χρόνο αυτην την εποχή αναβιώνει το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”, ένα φημισμένο παραδοσιακό δρώμενο το οποίο σχετίζεται με την τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί.

Μάσκα σε μπαλκόνι της πόλης

Το δρώμενο αυτό – μιας και χωρίς τη χορευτική δράση των ατόμων του συμμετέχουν σε αυτό, η τέλεσή του θα ήταν ανέφικτη – ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Από νωρίς το πρωί ξεκινά το ντύσιμο του γενίτσαρου κι έπειτα μαζεύεται το μπουλούκι, περνώντας από το σπίτι του κάθε γενίτσαρου.

2.Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν στην πόλη.

3.  Έπειτα οι γενίτσαροι συνεχίζουν να χορεύουν μέσα στα στενά της πόλης , πάντα με συνοδεία νταουλιού και ζουρνά μέχρι να καταλήξουν στ’ Αλώνια όπου εκεί βγάζουν τις μάσκες (οι Πρόσωποι).

 

 

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ρευστότητα, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγκινητικό όταν βλέπεις μια ολόκληρη πόλη να ειναι πιστή στα έθιμα και στις παραδόσεις της. Να μεταφέρει αυτήν την κληρονομιά ακέραια και αβίαστα στις επόμενες γενιές της και να υποδέχεται τους επισκέπτες της με τόση ζεστασιά και εγκαρδιότητα. 

Η Νάουσα τις Απόκριες είναι μια συγκινησιακή εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Κύκλος που μας επέτρεψε να τον ακολουθήσουμε σε αυτήν τη περιήγηση με αποτέλεσμα να παρακολουθήσουμε από την αρχή και ολοκληρωτικά το δρώμενο. Ευχαριστούμε επίσης την οικογένεια του Κου Πέτρου που μας άνοιξε το σπίτι του, μας καλοδέχτηκε και μας επέτρεψε να δούμε την ετοιμασία του ως γενίτσαρος.

 

 

 

Πηγές: wikipedia και e-naousa.gr

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο Σταματίας Τριανταφύλλου